Boligskat – sådan beregnes din ejendomsværdiskat

26 november 2020
Camilla Skøtt

Har du aldrig helt forstået, hvad alt det der med ejendomsværdiskat egentlig er? Så kan du med fordel læse med her, hvor vi forklarer, hvordan din ejendomsskat beregnes, og ikke mindst hvordan den betales.

Helt grundlæggende er ejendomsværdiskat en boligskat, du betaler til staten. Det er noget alle, der ejer deres egen bolig, skal betale, og det gælder uanset om det er en lejlighed, et hus, en andelsbolig eller en fritidsbolig – ejendomsværdiskatten skat betales.

Det er ikke helt enkelt at beregne, hvor meget du skal betale i ejendomsværdiskat, da det afhænger af flere forskellige ting. Blandt andet betyder det noget, om du er pensioneret eller ej, og det har også noget at skulle ha’ sagt, om du køber din bolig nu eller om den har mange år på bagen. Men grundlæggende er der naturligvis tale om en skat, der beregnes på baggrund af den værdi, din ejendom har.

Som udgangspunkt betaler man én procent af ejendomsværdien op til 3.040.000 kr., mens man betaler tre procent af den værdi, der overstiger det beløb. 

Hvem vurderer, hvad ejendommen er værd?

Det er staten – eller rettere sagt Skat – der vurderer, hvor stor værdien af din ejendom er, og beregningen omfatter både grund og bygninger. 

Ifølge reglerne skal ejendomme vurderes hvert andet år, hvis man er privat boligejere, men der er sket en række fejl de seneste år, så det er stadig vurderingerne fra 2011, der bliver brugt. For at imødegå de mange fejl, har man besluttet at udvikle et nyt system, men det er lang tid undervejs, så du skal ikke forvente at stifte bekendtskab med det før 2024.

Din ejendomsværdiskat skal du i virkeligheden heller ikke bekymre dig alt for meget om. Den bliver nemlig trukket automatisk via din skatteprocent, og det betyder også, at de færreste faktisk ved, hvor meget de betaler – det kan du dog se på din årsopgørelse.

Flere Nyheder