en gulvafslibning åbner for mange slags efterbehandling

23 januar 2022
Niels Geckler

advertorial

En afslibning af et trægulv er måske kun første skridt i en revitalisering af gulvet. Gulvafslibningen åbner nemlig for en række mulige efterbehandlinger.

Det giver hele rummet nyt liv, når dit trægulv bliver forynget med en afslibning og en efterbehandling. En sådan behandling kan enten foretages med olie eller lud, man kan lakere gulvet med forskellige typer af lak – eller man kan lade det stå råt.

Man kan få lak, der er klar og farveløs, eller man kan vælge en, der er hvidpigmenteret for at give gulvet en hvidlig tone. Her spiller det også ind, hvilket træ, gulvets brædder består af og hvordan de ser ud.

Lakken giver et meget slidstærkt gulv, selvfølgelig lidt afhængig af, hvor mange gange, man giver det. Men det vil med tiden blive tydeligt, hvor gulvet slides mest, og skader i lakken kan ikke lappes – der må en ny komplet lakering til.

gulvafslibning på Fyn

Lud og oliebehandling af gulvet giver karakter

Selv om der nok er mange, der foretrækker at lakere det rå gulv, fordi det blandt andet nok er det nemmeste at holde, så er der andre muligheder for at få et flot og karakterfuldt gulv.

Vælger man en oliebehandling lukkes strukturen i træet ikke på samme måde som med en lakering. Gøres det rigtigt og grundigt vil olien trænge ned i træet og give det en modstandskraft, der forhindre smuds og pletter i at trænge rigtigt ned og sætte sig i træet. Meget farvende væsker som for eksempel rødvin skal man dog tørre op hurtigst muligt – og så skal oliebehandlingen gentages op til en gang om året.

En behandling med lud vil sikre, at gulvet bevarer en flot lys farve. Det er en kraftig basisk opløsning, der bleger gulvet, mætter træet og modvirker de naturlige processer, der får træets planker til at blive gullige. Et ludbehandlet gulv er alt andet lige ikke så nemt at holde som et lakeret gulv. 

Flere Nyheder