Hvornår har man behov for misbrugsbehandling?

07 april 2021
Astrid Pedersen

Du vil have behov for misbrugsbehandling hvis du har oparbejdet en afhængighed af et rusmiddel. Et rusmiddel er et stof som indeholder ingredienser som kan være euforiserende, opkvikkende smertelindrende eller have en anden effekt som påvirker dit nervesystem og dermed potentielt kan skabe en afhængighed.

En afhængighed vil som oftest danne grundlag for et misbrug idet man efter længere tids anvendelse af et stof vil opbygge det der hedder tolerans. Tolerans er udtryk for en tilstand hvor man bliver nødt til at eskalere sit forbrug af et givet rusmiddel for at opnår den ønskede effekt.

På et tidspunkt vil man være ude i et overforbrug af det pågældende stof, og vil ikke længere selv have kontrol over forbruget. Så er man faktisk havnet i et afhængigheds betinget misbrug. Og så er det at man har brug for misbrugsbehandling.

Hvorfor gå i misbrugsbehandling på et behandlingscenter?

Måske tænker du at det da ikke kan være så svært at stoppe. Du vil til hver en tid kunne lægge den receptpligtige medicin, alkoholen, hashen eller de hårde stoffer på hylden. Men faktisk er dette langt lettere agt end gjort. Selv om du skulle have viljestyrken til at kunne droppe stofferne eller alkoholen ”cold turkey” – det vil sige fra den ene dag til den anden – kan dette være utroligt farligt.

Du kan nemlig risikere slemme abstinenser med symptomer så som dundrende smerter i hoved og krop, feber, rystelser og svedeture, kvalme og opkastninger, og i værste fald svære depressive tilstande med selvmordstanker eller delirium. Og disse symptomer tåler slet ingen sammenligning med dem vi kender fra almindelige tømmermænd.

Derfor er det meget vigtigt at du, såfremt dit misbrug er taget til i sværhed gennem de seneste måneder, opsøger et misbrugscenter med henblik på et intensivt behandlingsforløb med forudgående afrusning eller afgiftning under overvågede forhold. Læs mere på behandlingscentersoebypark.dk

Flere Nyheder