Murerarbejdet op gennem tiden

Murerarbejdet op gennem tiden

murer 0 Comments

Murearbejdet har været kendt i Danmark i næsten 1000 år og kom op fra Sydeuropa sammen med den kristne tro og med den behovet for at bygge større kirker til guds ære.

Skandinaviens ældste kirke lavet af mursten ligger i Ringsted og hedder Sct. Berndt. Den blev indviet i 1174. Til at starte med arbejdede almindelige murer side om side med munke, men som efterspørgselen steg og flere og flere almindelige mennesker gerne ville have bygget et murstenshus, som kunne holde kulden ude langt mere effektivt end et træhus, kom det til et opgør i mellem munkene og murerne. Murerne vandt retten til at lave murerarbejde og oprettede de første murerlaug. Munkene blev henvist til at holde sig til det religiøse. I dag arbejdes der aktivt på, at de gamle oprindelige murerteknikker ikke går i glemmebogen.

Murearbejdet i dag

Selv den dag i dag arbejder murer med at bygge kirker. Grundtvigkirken i Nordvest kvarteret er et smukt eksempel. Men det hører nok mere til undtagelsen end dagligdagen. I dag arbejder en murer med mere jordlige opgaver, som facader på huse der skal mures op igen, badeværelser og husbyggeri. De arbejder som en del af en entreprise, når der laves nye huse eller de kan arbejde for private, der har brug for at få hjælp til f.eks. at få lavet husets facade muret op, få vægge på værelserne i vatter, så det bliver nemmere at tapetsere og male. Det samme gør sig gældende med badeværelset, hvor især vådrum området er vigtigt at få lavet korrekt for at undgå vandskader. Samtidig et igen nemmere at sætte fliser og klinker op på vægge og gulve, der er i vatter og resultatet bliver også markant bedre. Hvis du mangler en murer kan du f.eks. søge på en murer i Hellerup, hvis du bor i det område.