Udredning med billeddiagnostik

07 juni 2022
Maria Laugesen

advertorial

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt for praktiserende læger, speciallæger og andet sundhedspersonale at benytte sig af såkaldt billeddiagnostik. Det vil altså sige undersøgelser såsom røntgen, ultralyd, MR- eller CT-scanninger. Det er den sundhedsprofessionelles opgave at vurdere, hvad der er relevant for dig, og henvise dig til det ved behov.

Hvorfor bruge billeddiagnostik?

Billeddiagnostik dækker over alle undersøgelser, hvor man får et slags “billede” frem fra en scanning. Der kan være et væld af forskellige årsager til, at man benytter disse enten akut eller til mere kroniske og langvarige tilstande. Undersøgelserne bruges oftest som hjælp til at stille, bekræfte eller afkræfte en diagnose eller for at følge udviklingen af en kendt sygdom.

ultralydundersøgelse

Hver type af undersøgelse har sine egne fordele og ulemper, og to af de hyppigst anvendte er røntgen- og ultralydsundersøgelse. Disse er nemlig relativt nemme og hurtige at udføre, og så kan de bruges til en række forskellige formål. Det kan blandt andet inkludere mistanke om akutte skader såsom knoglebrud eller overrevne sener, kroniske smerter, symptomer fra mave- og tarmsystem eller luftvejene mv.

Få din undersøgelse i løbet af kort tid

At udføre og analysere sådanne undersøgelser kræver stor viden og er derfor en specialistopgave. Hos røntgen- og ultralydsklinikker kan du få udført scanninger af det, du er henvist til, hvorefter specialiserede læger vil gennemgå scanningerne og beskrive dem. Således for din læge besked om, hvad de viser.

På sådanne klinikker kan du eksempelvis få udført ultralydundersøgelse af mave, urinveje, muskler eller led med relativt kort ventetid. Det vil sige, at du i løbet af få uger kan have svar på, om scanningen viser noget. Den korte ventetid er en vigtig faktor for mange, da man ofte gerne vil hurtigt videre i processen, og da scanningen i nogle tilfælde kan være afgørende for det videre forløb for dig.

Flere Nyheder